17. apr, 2019

Både vi och ormar gillar solen ! Inte nog med fästingar man ska också kolla efter ormarGalen

När jag går i skogen tar jag tunga steg  där det s er lite lurigt ut och hoppas sattygen försvinner ner under jorden av vibrationerna i marken!

Man ska ju dock inte vara livrädd för att  gå ut i skog o mark! Hundar måste få sträcka ut och springa fritt!

Om olyckan är framme, så finns lite tips här:

 

Så märker du om din hund har fått ett ormbett

  • Svullnad – hundar blir oftast bitna i nosen och området däromkring samt i benen.
  • Smärta från området där de blivit bitna, ofta skriker din hund till när den blir biten.
  • Nedsatt allmäntillstånd, trötta och slöa
  • Bettet kan ses som två små prickar på huden
  • Försämrad blodcirkulation
  • Kräkning och diarré är rätt vanligt


Första hjälpen för hund med huggormsbett

Vid tecken på hundormsbett ska du alltid uppsöka fysisk veterinärvård omgående. Det första tecknet på att din hund fått ett ormbett är att det drabbade området (oftast runt huvud eller framben) svullnar upp, vanligen inom en till två timmar. Storleken på svullnaden beror på hur mycket gift som ormen injicerat med sitt bett. Hunden visar även tecken på smärta.

Om möjligt är det bra om du kan bära eller se till att din hund inte rör sig under transport till veterinären. Detta för att undvika att giftet sprids vidare ut i kroppen med djurets muskelrörelser

Även om din hund inte verkar uppvisa några symtom i det akuta skeendet ska du alltid omedelbart uppsöka en veterinär om du vet med dig att hunden blivit ormbiten. Allmäntillståndet hos din hund kan snabbt försämras under de närmaste 24 timmarna.


Vidare behandling

Hundens blodcirkulation försämras ofta efter ett huggormsbett. En del hundar kan även utveckla hjärtbesvär och blödningsrubbningar även om dessa symtom är mindre vanliga. Behandlas inte hunden i tid kan giftet orsaka muskelnedbrytning och blodproppar. Tidigare gavs kortison som inflammationshämmande medicin mot huggormsbett men det ges inte idag.

Behandling idag är understödjande med dropp bland annat samt smärtlindring. Vid allvarligare symtom som chock ges antiserum och blodtillskott i form av plasma. Detta för att motverka chocken och hjälpa blodcirkulationen.

Vid lindriga fall räcker det ofta att behandla hunden som blivit ormbiten med smärtstillande medel. Saknar hunden symtom, dvs har endast lokal svullnad och uppvisar ett gott hälsotillstånd brukar det räcka med vila. Det är mycket sällan som antibiotika ordineras för behandling av huggormsbett.


Förebyggande åtgärder

Det är framförallt under sommartid är det vanligt att hundar drabbas av huggormsbett. De flesta fall sker på våren när solen börjar värma och fram till långt in på hösten, oktober/november.

Om din hund skriker till när ni är ute i naturen och kommer haltande samt svullnar upp i ansikte eller på framben ska du alltid misstänka ormbett.

Undvik därför att ta med hunden på promenader i täta skogar eller snår där du har svårt att se eventuella ormar. I övrigt är det svårt att undvika risken för ormbett. Det viktigaste i sammanhanget är istället att agera snabbt och sansat när olyckan väl är framme.

Under vår- och sommartider när man vistas ute i naturen mycket är det mycket man behöver ha uppsikt över. Här kan du läsa mer om hur du kan få fästingmedel utskrivet från Vethem.

GLAD PÅSK OCH NJUT AV SOLEN :)

 

15. apr, 2019

Det nosas hej vilt, till Zindys förtret,  på hennes bak av kvarterets grabbar! Hoppas hon håller sig minst 14 dagar till?  Kanske luktar hon bara allmänt gott Hjärta Hoppas nu allt går som vi tänkt och det blir  extra spännande med färger denna gång! Bara att vänta o vänta!

Isa små blir snart 13 veckor och har säkert fått sitt påfyllnads vaccin  som man ska ha vid ca 12 veckor! Tack än en gång för info och söta bilder på småttingarna:)

Här är snustorrt i Göteborg och den eländiga mossan tycks ha hullingar.Sitter som berget och mest i Zindys päls dåGalen Man får borsta lite varsamt med en bra borste och utspädd balsam( använder jag nu ), så brukar mossan lossna!

Ha det gott! 

 

 

 

 

 

9. apr, 2019

Igår var Simson och Zindy på Västra Djursjukhuset för ögonlysning, kollade  dem inte har patellaluxation och få ett hjärtinyg på att det slår som det ska ! 

Allt var så bra så och det blev utan anmärkning på allt :)

Info om Patella

Utan anmärkning = 0 

Patella registreras centralt på SKK, det registreras i grad 0 - 3:

0. Normal

1. Patella (knä) ligger på plats men kan luxeras (= förflyttas ur läge) manuellt. Den återgår spontant (av sig själv) i normalt läge.

2. Patella luxeras lätt manuellt (per hand) eller spontant (av sig själv). Den är mestadels luxerad men kan reponeras (läggas tillbaka i rätt läge).

3. Patella är permanent (= alltid) luxerad och kan inte reponeras (läggas tillbaka i rätt läge).

KÖP INGEN VALP  VARS FÖRÄLDRAR INTE GJORT DESSA TESTER! KAN BLI BÅDE DYRT OCH SMÄRTSAMT!

Nu väntar Simsons blivande fästmö på löp och Zindy väntas nog löpa ganska snart! 

Idag kom vintern tillbaka med isande vind. Aprilvädret är ju ganska lurigt som vi vet alla!

Ska idag hämta ut Bravecto på apoteket då vi fått så mycket fästingar här! För mig lite otäckt stoppa i hundarna ett gift men vad gör man.

Zindy som   förhoppningsvis ska bli mamma, får stå över, så inget gift där . Henne smörjer jag in med Seabreeze Oil och ber en bön det ska hjälpa hålla borta otygen Gråter

7. apr, 2019

Det tar tid att få sin lilla valp rumsren!! Valpen KAN INTE hålla sig så länge än.

Ibland kan man ta till hjälpmedel, så man själv hinner kissa först innan man rusar ut med valpen Ler stortKan ju då ta lite längre tid att få valpen rumsren? Katter kan och valpar kan! Här en länk och bild om någon nu skulle vilja prova den och ha på lämpligt ställe.

https://www.thelabradorsite.com/best-indoor-dog-potty/

6. apr, 2019

Efter några härliga "sommardagar" här i Göteborg är det nu lite svalare igen! Det växer så det knakar i marken och vissa häckar har blivit gröna:)  Våren är precis lika spännande varje gång.

 Igår hade vi turen träffa på Isas svarta lilla valp, Millie 11 veckor nu   och så söt jag nästan svimmar:) Glädjen blev stor när mor o dotter möttesHjärtaLite "jage" och uppfostran hanns med  och naturligtvis hängde Zindy på:) 

Imorgon ska Zindy och Simson  på hälsoundersökning! Alltid lite nervöst det ska hittas något konstigt!!! Bägge måste vara friska då det är tänkt Zindy ska bli mamma i ganska snar framtid?? och Simson pappa ( på en annan kennel då) !

 

En bild på den sötaste farfar jag någonsin sett , till Zindys kommande kull, ser ni på bilden! 

Hopps nu lilla fröken är helt frisk enl.veterinären och vi kan ju bara önska farfars synliga gener hänger med till Zindys kull :) Pappan är ju också söt och av mindre modell!

Ha det gott!