22. nov, 2020

Nu är det bara lilla Ronja kvar! Precis som er blir jag lite orolig när valpen inte äter så mycket!

Konkurrensen vid matskålen  av sina syskon är nu borta och intresset för mat kanske minskar lite!

Det är lätt att ge efter med diverse godsaker, bara den lilla äter! Tror med all säkerhet när valpen varit ute och rastats och lärt sig fasta måltidsrutiner blir allt bra.

Har " lånat" denna text av Fredrik Steen och tycker den är bra:) 

 

Oroade valpägare

Jag får många telefonsamtal och mejl från nyblivna hundägare. De frågor jag får grundar sig nästan alltid i oro. Valpen verkar orolig, valpen äter inte, valpen piper och gnäller på natten och så vidare. Jag förstår deras oro men det är naturligt av valpen att göra allt det där.

Du tar hem valpen som i normala fall endast sett valprummet där han eller hon är född. Har du tur har valpen sett lite mer, men det alltid tillsammans med sina syskon och sin mamma. Inte en enda stund i valpens liv framtill nu har valpen tillbringat utan sina syskon. Inte en enda måltid har valpen ätit utan konkurrensen från syskonen och inte en enda natt har valpen sovit utan närhet till sin mamma och sina kullsyskon.

Valpen behöver närhet även på natten

När du nu har tagit hem valpen är det självklart att den första tiden är orolig. Valpen behöver närhet även på natten. Valpen måste vänja sig vid sin nya situation och den enorma värld som nu har öppnat sig. Det tar lite tid.

Nattetid brukar jag råda oroliga valpägare att antingen ta en madrass och sova första tiden på golvet med valpen, eller att se till att valpen har en sovplats bredvid din säng så att du kan låta din hand ha kontakt med valpen när den är orolig.

Om valpen äter för lite

Det är inte alla valpar som inte äter även om det är vanligt första tiden. Och de valpar som inte äter, behöver man faktiskt inte oroa sig så mycket för heller. Fasta rutiner brukar snart ge valpen god aptit igen.

Om valpen ska äta fyra gånger per dag första tiden ställer du helt enkelt ner valpens mat vid den när det är matdags och avvaktar. Äter inte valpen inom några minuter så tar du bort maten igen. Några timmar senare erbjuder du valpen mat igen och gör om proceduren. Är valpen frisk, vilket de allra flesta valpar är, så äter dom snart med fin aptit.

Träna med valpen

En annan fråga jag också ofta får är när man kan börja träna med valpen. Svaret på den frågan är att du ska göra det så fort det bara går. Så fort valpen börjar känna sig hemma och börjar trivas med sina nya livssituation är det bara att sätta igång.

Denna valpträning görs endast med hjälp av belöningar och positiv förstärkning. Målsättningen med dessa övningar tycker jag inte ska vara att egentligen lära valpen något specifikt, utan handlar mer om att du och valpen på ett fint och bra sätt ska börja kommunicera med varandra.

20. nov, 2020

Så många härliga lovord om  valparna när dem flyttat hem! Det värmer mitt hjärta att allt blir så bra det kan:)

Klart jag saknar dem men vet småttingarna får det bra hos er alla! 

Lilla Ronja stannar här till på tisdag, så lite valpgos får jag allt forfarande!

Önskar er alla stort lycka till med er nya familjemedlem.

Glöm inte det är en bäbis med fyra snabba ben som har mycket att lära! Ha tålamod och skynda långsamt med allt!

Finns alltid  här  för er, så fråga på och skicka gärna bilder🤩

Undrar om vi får sova i natt :))))

 

16. nov, 2020

Lite kort så här på 8 veckorsdagen!

Alla valpar utan anmärkning, så allt är frid och fröjd :)

Det tog på krafterna både hos tvåbenta och fyrbenta:) Så nu vilar vi en stund:)

Tack finaste Ninna för all hjälp! Du är bäst👍

14. nov, 2020

 

Kamma med liten stålkam ( ca 10 cm) försiktigt från ögonvrån ut mot nosen. Blir oftas lite "sömngrus" där! Även nospälsen men var rädd om morrhåren. Bra med liten kam som har täta tänder till ögonvrån och har glesa tänder på halva delen av kammen  till nospälsen! Tvätta gärna mungiporna, då det fastnar lite smått o gott där! Träna tandborstning. Använd gärna l  El-tandborste för barn som ger ett bländande vitt leende:) Ingen fluor i tandkrämen!! Använd hundtandkräm som tyvärr är dyrare!
Klipp pälsen runt tassar och pälsen under vid trampdynorna. Inte mellan dynorna, bara dra pälsen uppåt och klipp bort överflödet vid trampdynan! Visar när ni kommer hit!
Bada när valpen blir smutsig eller om pälsen känns sträv.
Ta av munstycket på duschslangen och spola med en liten tunn stråle vatten tills valpen vant sig! Låt valpen stå på en liten handuk eller annat halkfritt material medans badning pågår! Valpen är nybadad när den kommer hem till er!
Föna i korta stunder nu i början! Kan vara lite otäck upplevelse tycker en del! Trägen vinner alltid :)
Tycker Esprit Rainforest shampo och balsam passar utmärkt ! Luktar inte gammal damparfym tex. vilket är trevligt:)) Avsluta ALLTID med utspädd balsam, så pälsstrået sluter sig och håller smuts borta lite mer! Späd shampot  i en blandflaska och späd lite mer än rekomendationen som står på flaskan!
Kanske lite mer styrka i schampot  om underredet fått sig en lerinpackning ;))  Skjöls MYCKET NOGA  ur schampot! Balsamet lite småslarvigt :)

Se till så inget bajs fastna r i pälsen runt lilla rumpan. Blir nästan som cement när det torkar in och då kan raringen få svårt för det hela ! 
Kloklipp en gång i veckan är bra! Valparna har just nu typ kattklor!!! Använd gärna en kattklo tång!
Träna valpen att ligga på rygg i ditt knä tex, så blir det lättare framöver och se om det blir
tovor under och för att lättare reda ut detta otyg!
Att kamma ut underull är viktigt. Det är den som ställer till det INTE SJÄLVA PÄLSEN!
Gäller äver kortklippta!!!
Mängden mat är lite svår att sia exakt om, då alla äter tillsammans! Rekomenderad mängd står på foderpåsens baksida som ni får med ! Man får prova sig fram! Just nu är några valpar rejält trinda. Bra att ha och ta på om matstrejken sätter in!?
En del är som grävskopor en del gillar pilla ut en kula till golvet och ta en lov runt matskålen med jämna mellanrum! Att äta torrisar på bara golvet eller något större platt underlägg är naturligt för en hund, så valp som inte äter så bra, prova detta ! Här är konurransen hård, så de flesta skyfflar i sig maten:)
Önskar era adresser, personnummer och namn på den som ska stå som ägare till valpen för  köpekontraktet Maila gärna på fagerhavanais@gmail.com eller ring!
Allt för vårt möte inomhus ska bli så kort som möjligt !! Vi rastar hunden tillsammans ute och då finns det tid för fler frågor! Klart vi har tid för en fika inomhus  🤪 Handssprit finns i entren som ni kan använda, har det inne också och munskydd ! Allt för att mota Corona så gott det går!
Allt är bra med huliganerna!!!
Vi hörs!

12. nov, 2020

Det känns som jag just nu har en flock bråkiga vargar 😲 Tillsammans är valparna riktigt tokiga ibland med sina utfall och bus!  Att bita i varandra gör ont och det hörs minsann!! 

Ger man varje valp egen tid och ömhet, vilket jag gärna gör , är dem som små lamm och älskar att gosa ! 

Isa och Zindy hjälper mig att fostra huliganerna och valparna är  bättre på lyssna på dem! 

Tycker alla är mogna att flytta hemifrån snart 🙂

Lite om lydnad här som jag läste på sidan urbandogs!

GAMMALMODIGT LEDARSKAP

Det finns mycket fördomar som hänger kvar när det kommer till uppforstran av våra hundar. I många av dessa fördomar kräver vi underkastelse och lydnad av vår hund. Vi dominerar och visar vår överlägsenhet.
Studier på bl a vargar, gjorda i fångenskap ligger till grund till många av dessa uppforstingsmetoder. Vargarna som levde i fångenskap hade ingen möjlighet att lämna flocken som de normalt skulle ha gjort i det fria. Precis som i våra stängda världar fängelser och likande institutioner, uppstod det rangordning, mobbing och ett dominanssystem.

Grundat på dessa studier drog man slutsatsen, att våra hundar mådde bra av att domineras. Att vi skulle kräva lydnad. Uppfostringsmetoder som att lägga ner sin hund på rygg, bita dem i örat, göra hårda koppelryck i strypkedjor uppstod. Precis som med barnuppfostran har man kommit mycket längre nu. Dessa studier gjordes över 100 år sedan.
Våra hundar fungerar i mångt och mycket som vi människor. De vill precis som vill ha en rättvis och sund ledare, som tar fram det bästa hos respektive individ. En ledare som uppmuntrar och belönar egna initiativ. En ledare som lyfter dig i stället för trycker ner dig. Låter ditt självförtroende växa.
Att dominera och kräva ovillkorlig lydnad bidrar endast till konflikter, som gör att er relation tillslut kommer att sluta fungera. Tilliten försvinner helt och din hund kommer söka sig bort från dig istället för att vilja vara med dig. Den kommer att hitta andra trevligare individer att umgås med.

 


LEDARSKAP I DAg

Hur blir du en bra ledare för din hund? En ledare som din hund vill vara med. En ledare som din hund väljer att följa.

Du måste fundera över, vad du ska göra för att din hund ska välja dig som ledare i alla situationer. Hur ska din hund lära sig att förlita sig på dig i alla situationer, som kan uppstå. . Tillsammans bygger ni upp kontakten och tilliten till varandra. Du börjar när din hund är valp. Du ser till att din valp känner sig trygg med dig. Att den alltid kan komma till dig för stöd eller säkerhet. Du ska vara den säkra zonen för din hund.

Precis som i barnuppfostran är det bra om vi fokuserar på det som är bra och inte på det som är dåligt. På så vis bygger du upp självförtroendet och tilliten hos din hund. Belöna det beteende du tycker om och ignorera det beteende du inte tycker om. Din hund kommer ganska snabbt lära sig vilket beteende som lönar sig mest.

Det är klart att det måste finnas regler. Men i stället för att skrika nej på valpen och skrämma slag på valpen kan vi visa vad valpen ska göra istället.
Tänk på din hund som du gör med dina kompisar. Man måste vårda relationen och hitta på roliga saker tillsammans.
Du belönar varje gång din hund tar en spontan kontakt med dig.
Du leker med din hund för att skapa en relation.
Genom leken skapar du också regler och ramar.
Du belönar din hund varje gång den gör rätt. Positiv inlärning.
Du ignorerar varje gång din hund gör fel.

  • Du ger din hund skydd, mat och massor av kärlek

 

  • Du ser till att din hund får gå ut och göra ifrån sig på regelbundna tider. Oregelbundenhet kan leda till stress eller apati

 

  • Du aktiverar din hund så den får ett innehållsrikt liv. En hund som inte får någon aktivering hittar oftast på egna aktiviteter. Aktiviteter som kanske inte alltid går hem hos oss