20. jan, 2020

Undrar om det blir någon vinter i år?

Hoppas på en rejäl köldknäpp snarast , så fästingarna försvinner en stund i a f  !

Jo då, en del  hundar har fått eländiga fästingar redan! Inte mina än..tack o lov!

Ella  och Zindy löper nu :) Förväntad parning på någon eller bägge två, blir då på sensommaren i ¨år!

Kanske det blir leverans av mjuka julklappr i år?? 

Annars är det lugnt här.

Millie och jag ska på kurs 1 feb. och hoppas den ska hjälpa henne, så det blir lite roligare på utställning ?

Lilla stackars Millie  blev helt desorienterad i ringen på MyDog. Visste inte om hon skulle gå på mattan eller det blanka golvet. Det blev ändå ett -Very Good. och är tacksam för det!

Idag blir det "långlina" på Zindy! Man släpper inte löptikar lösa. 

 

 

 

 

 

17. jan, 2020

Det finns ingen video

14. jan, 2020

Skaffa långlina till hunden

”Skippa flexikopplet och skaffa lång lina till hunden i stället!” Kanske låter uppmaningen utmanande och drastisk. Och vet du att du alltid har full kontroll på din hund i flexikopplet och ni kan gå trevliga promenader utan att hunden drar, är det bara att gratulera. Då kan du sluta läsa här.

Men för de allra flesta av oss är flexit ganska svårt att hantera säkert och bekvämt. Då kan en längre lina ge din hund frihet i stället. Tanken med flexikopplet är god. Hunden får lite mer frihet än i ett vanligt koppel och längden går att justera. Men det går inte att komma ifrån att på den flesta flexikoppel låser sig spärren ibland vid fel tillfällen. Ibland löses den ut av misstag. Och blir linan smutsig finns risk att den kärvar när linan ska åka in i kassetten.

Oönskade utfall

Det sker tyvärr en hel del olyckor där flexikoppel är iblandat. En hund som skuttar till nära en väg kan sluta i stor tragedi om du inte hinner spärra linan eller mekanismen kärvar. Detsamma gäller en hund som blir kvar utan matte eller husse i eller utanför hissen när den startar. Det är ingen scen man vill tänka på, men det händer tyvärr. Liksom att hundar ryker ihop och skadas allvarligt för att flexikopplet gav hunden större frihet än vad det var tänkt från början.

Klassiskt är att hundarna redan passerat varandra och matte eller husse har rätt bra koll. Men så vänder ena hunden, eller båda, och gör ett utfall … Är det dessutom två hundar i flexi som trasslar in sig är det inte lätt att reda ut det hela. Den tunna linan som skär in i händerna är heller inte lätt att få grepp om.

Lång lina ger kontrollerbar frihet

Givetvis måste din hund få lite frihet och större rörelseradie ibland även om du har svårt att låta den springa helt lös. Men välj då hellre dina tillfällen – och skaffa två koppel. Ett kort för promenader i trafik eller för den snabba kissrundan. Och ett lite längre, ja kanske till och med en riktigt lång lina på över 10 meter, på platser där hunden kan röra sig mer fritt. När hunden går i det korta kopplet (det behöver ju inte vara jättekort, men kontrollerbart, max ca 2–3 meter), får den helt enkelt inte göra några större utsvävningar, då tränar ni på att gå ordentligt i kopplet. När ni sedan kommer till parken, skogen, stranden eller annan plats där hunden kan röra sig mer fritt, byter ni till det långa.

Övning ger färdighet

Det krävs lite träning för att hantera ett riktigt långt koppel eller lina också. I början kan det vara lätt att trassla in sig och linan kanske fastnar på olika ställen. Det gäller att ha koll på fötter och tassar så att ni inte fäller varandra eller linan skär in om hunden gör ett ryck. Att låta hundar hälsa på varandra i långa linor är också en onödig utmaning.

Men den stora fördelen är att du hela tiden själv är aktiv och släpper ut och kortar av linan efter behov och har kontroll över hur långt bort hunden verkligen är. Du tränar också uppmärksamhet och reflexer. Inte så dumt! Börja gärna stegvis med kanske fem meter, för att sedan avancera till en lina på 15–30 meter. Efter ett tag kan du kanske övergå till att alltid ha hunden i lina, men hopsamlad i handen på platser där hunden ska hålla sig nära.

Träna, träna, träna

Ytterligare en stor fördel med lång lina är att du kan låtsas att hunden är lös, och träna inkallning, hundmöten mm säkert. Vem vet, tränar ni riktigt flitigt så kanske hunden till och med kan vara lös på riktigt i framtiden?

 

 

Själv har jag den här

Heim spårlina orange

Lång spårlina för hundar, perfekt för lydnadsövningar och spårning, du har kontroll över hunden på promenaderna, hudvänligt och mycket slitstarkt material, med karbinhake, i knallorange, av PP multifilament.

  www.zooplus.se

6. jan, 2020

Nu är alla helger slut och det är skönt med vardag igen!

Tänker på sista kullen från Isa, det händer nog en massa med dem nu! 

Tänder börjas bytas ut och rumsrenheten jobbas det med. 

Koppelträning är bra i små doser och långa promenader i koppel är inte att tänka på än.

Lite tips här....

Koppelträning:

Till en början räcker det med att valpen har på sig ett halsband inomhus och senare kanske varje gång ni går ut. I detta läge går det endast ut på att den ska vänja sig vid det.

 

Senare kan man börja koppelträna en eller två gånger per dag, högst 5 minuter åt gången den första tiden.

Man sätter på kopplet och promenerar som vanligt. Valpen kan streta och tycka att det är konstigt men då står man bara still och väntar in den.

 

Så småningom släpper hunden fokus på kopplet, kommer närmre dig och går som vanligt.

 

Börjar hunden dra i kopplet så stannar man igen och väntar tills hen, till början av en slump, vänder tillbaka så kopplet blir slakt. Då börjar man gå igen. Det är jätteviktigt att man, under denna övning, börjar gå direkt då kopplet blir slakt. Då förstår hunden ganska snabbt vad det var som gjorde att vi började gå igen.

 

Hela övningen går förstås ut på att hunden får som hen oftast vill (gå framåt) när hen inte drar i kopplet och att hen inte får som hen vill när hen drar i kopplet.

Till en början handlar det om att hunden mer eller mindre av en slump råkar gå tillbaka något steg och att man då ger hen vad den vill ha. Drar hen så stannar man igen.

Så småningom förstår hunden att hen får som den vill genom att inte dra. Det kan inte nog påpekas om hur viktigt det är att vara konsekvent om denna övningen ska ge bra resultat likväl som det inte nog kan påpekas hur effektiv den är om man kan vara konsekvent.

 

Det är en förhållandevis tålamodsprövande övning, men långt ifrån lika tålamodsprövande som att 7 månader senare ha en 30-kiloshund som drar konstant i kopplet.

5 minuter, 1-2 gånger per dag räcker gott och väl i början. Resten av tiden är det bra om man låter valpen få gå lös.

Försök att inte hamna i att ta på kopplet utöver själva övningstillfällerna innan hen till 100% har lärt sig att gå bra i koppel, efter det kan man använda kopplet mycket oftare...om man vill/behöver.

 

Det sistnämnda är förstås lättare sagt än gjort om det rör sig om något annat än en liten valp och om den äldre hunden inte är van att vara lös. Men är hunden äldre så kan du också träna längre stunder. Glöm dock inte att vara konsekvent, ett steg tillbaka och det är nästan som om man får börja om från början.

Det finns situationer då man frestas använda kopplet även under ”icke-koppel-träning” innan valpen vet hur den ska gå i koppel, tex om ni ska gå över en väg.

Men jag rekommenderar starkt att då, om möjligt, istället bära valpen över vägen så länge den inte till 100% förstår att man inte kan dra i kopplet och komma framåt samtidigt.

 

Mitt tjat om att inte ta på kopplet sålänge du inte är 100% inställd på att stanna så fort hunden drar går ut på ideen att allt en varelse gör är någon form av inlärning.  Om vi använder kopplet ofta innan valpen lärt sig hur man går i koppel kan hen lätt lära sig själv hur man går i koppel. Detta är kanske förklaringen till varför detta är otroligt mycket lättare att lära en hund som tidigare aldrig haft på sig koppel som en som har haft det i många månader eller år och kanske har fått vänja sig vid att dra i kopplet.

 

 Ju oftare man har hundeen i koppel desto mindre konsekvent klarar man i regel av att vara. Man möter någon, det ringer i telefonen, man har bråttom osv.

 

Tips!

Välj ut ett ord som betyder "gå som man gör när man går ordentligt i koppel", använd ett och samma ord ex. "koppel", "nära" eller annat.

Säj glatt ordet då hunden kopplas och med jämna mellanrum undertiden hunden går BRA i koppel (till en början aldrig som ett kommando/ en uppmaning om att hen ska gå bra utan BARA när hen redan gör det)

Efter en tid kommer du istället kunna använda det som ett kommando för när du vill att hunden ska gå som OM hen vore i koppel fast när den är lös, dvs när du behöver ha den gåendes nära dig.Välj ord som du aldrig använder till hunden annars så att det blir tydligt om vad de handlar om.

Om du någonsin vill ha ett bra fritt följ eller en bra linförighet bör du inte använda ordet "fot". Detta för att momenten linförighet och fritt följ kräver hela hundens fokus på dig medan ordet "nära" (eller motsvarande) bara betyder "gå nära mig, som om du var i koppel".