13. jun, 2014

Värmeslag

Inte bara i bil under sommaren kan hunden drabbas av värmeslag. Risken är lika stor – om inte större när du aktiverar din hund i värmen genom att cykla med den, låta den rusa runt i skogen, jaga bollar, mm.

Hunden avger värme genom tassarna och när den blir riktigt varm så lägger den sig på backen för att buken skall kylas ner genom kylan från marken då den har ytliga blodkärl i bukområdet och det neråt ljumskarna är tunnare med päls.

Om du nu missar detta med överhettning av hunden, hur ser du det? Den kanske redan har fallit ihop framför dig?
- Det är ett livshotande tillstånd!

symptom:

1. Hunden hässjar. Det innebär att den förmodligen har munnen vidöppen och fäller ut mungiporna så att du ser tandköttet och tungan är utsträckt maximalt med häftig andning. Hunden försöker då att få in kyligare luft för att få ner kroppstemperaturen. Ett mycket allvarligt tillstånd.

Vad gör jag då?

 • Håll hunden stilla och blöt ner hunden i ljumsken med vatten, som din t-shirt doppad i vatten och lägg den i ljumsken, blöt om och gör samma sak tills andhämtningen lugnar sig.
 • Lyft på läppen på hunden och tryck med fingret mot tandköttet och när tandköttets färg ändrar sig efter att du har släppt taget efter ett par-tre sekunders tryck, då skall färgen på tandköttet genast återgå till den normala färgen på tandköttet . Om den blekare färgen består efter ditt tryck mer än ca tre sekunder så är hunden förmodligen uttorkad.
 • Ta hem hunden, ta temp, som du alltid skall ha gjort tidigare då hunden är i vila så att du vet vilken temp din hund normalt skall ha. Har den hög temp, över 39 C så är den för hög, tempen på en hund kan normalt variera mellan 38-39 C.
 • Ge vätskeersättning till hunden och håll noga koll på tempen under första dygnet för att se att den stabiliserar sig och sjunker.
 • Vätskebalans till hund:
  •En liter ljummet vatten, 2 msk druvsocker/honung, 1 tsk salt, 2 krm
  bikarbonat/bakpulver (Källa Smådjurskliniken)
  •Något att smaksätta vattnet med som tilltalar hunden?
  Koka gärna vattnet och låt det svalna av om du är osäker på om det är
  fritt från bakterier…

  Sen skaffar du en spruta som du fyller, håll i huvudet på hunden kläm
  sakta in vätskeersättningen i munnen bak i mungipan så att du ser att
  den hinner att svälja det. Ge en dos var tionde minut tills hunden fått i sig hela dosen.

 • Hundcoachen Seth Sjöblom – Göteborg