Avmaskning o vaccination

2. jun, 2014

Avmaskning o vaccination

Vaccination av valpen

När valpen är runt sju veckor gammal, alltså strax innan valpen hämtas, ser många uppfödare till att valpen grundvaccineras mot valpsjuka, parvovirus och smittsam leverinflammation (HCC, hepatit). Det är inte tre sprutor utan en enda, en så kallad trippelvaccination.

På det köpeavtal du får framgår det om valpen är vaccinerad eller inte. Om den är det ska du få veterinärens vaccinationsintyg tillsammans med köpeavtalet. Alla valpar vaccineras inte innan leverans, och det beror bland annat på att det finns många olika vaccinationsprogram. Fråga din uppfödare när just din hund bör vaccineras och mot vad. Du kan också vända dig direkt till en veterinär för att fråga om råd.

Påfyllnadsdos vid 3 månaders ålder

Vid 12 veckors ålder tar du med valpen till veterinären igen för vaccination, då är det dags för en påfyllnadsdos. Många veterinärer passar på att samtidigt vaccinera mot kennelhosta, även om den sjukdomen sällan är livshotande.

Avmaskning Hund

De vanligaste inälvsparasiterna hos hundar är spolmask, hakmask och bandmask. Tecken på att hunden har mask är att hunden blir mager och glanslös i pälsen. För att din hund inte ska drabbas av inälvsparasiter (mask) bör du avmaska den regelbundet.

När du hämtar din valp hos uppfödaren är den minst åtta veckor gammal och redan avmaskad och vaccinerad. Avmaskning görs ofta två gånger innan valpen hämtas, vid fyra och åtta veckor ålder. Vaccinationen görs i samband med att valpen besiktigas av veterinär innan du får hämta hem den.

Beroende på vilket avmaskningsmedel som använts de första två gångerna av uppfödaren ska du därefter avmaska antingen 2 gånger, vid 10 och 12 veckors ålder, eller bara en gång vid 12 veckors ålder. fråga din uppfödare om råd. När du sedan har haft din hund ett år är det dags att avmaska den igen. Det finns ett antal receptfria avmaskningsmedel att köpa på apoteket. De finns i olika former, som tabletter eller pasta, och är effektiva mot olika parasiter. Förpackningarna är försedda med utförliga beskrivningar om dosering. Det är en fördel om du inte använder samma maskmedel varje gång utan varierar lite mellan gågerna.

Hur ofta ska man avmaska sin hund?
En gång om året brukar rekommenderas. Men om du ser mask i hundens avföring eller märker att den blir mager och glanslös i pälsen ska du självklart ge den en kur med avmaskningsmedel.

Du ska inte avmaska din hund om den är dålig i magen. Den kan efter en avmaskningskur bli litet lös i magen någon eller några dagar men det är inget farligt. Om den är dålig i magen längre än så ska du kontakta veterinär.

Senaste kommentaren

15.09 | 19:14

Hej!
Vi är mycket intresserade av någon omplacering.
Har haft hund förut,
Vi är en kärleksfull familj med vuxen dotter.
Berättar givet vis mera om oss om intresse finns /mvh Helena

15.09 | 14:18

Det gör jag.

15.09 | 12:21

Hej!
Vad kul du träffat fine Hjalmar:) Kan du höra av dig på fagerhavanais@gmail.com om några dagar. Måste landa lite först:)

15.09 | 11:07

Hej!
Jag är intresserad av en valp från dig. Jag har träffat en hane, i Strömstad, som är så vacker. Vet att du just fått en ny kull men har du tid så hör gärna av dig.

Dela den här sidan