Avmaskning och vaccinering

16. jul, 2014

Avmaskning och vaccinering

Man vaccinerar sin hund för att skydda den mot smittosamma virussjukdomar som hunden kan komma i kontakt med under sitt liv. Vaccinationer skyddar inte till 100 % i alla fall men den hunden som är vaccinerad och skulle bli smittad kommer bara bli lite lätt sjuk istället för att bli allvarligt sjuk och behöva mycket veterinärvård för att bli frisk igen.

Virus sprids med luften och kan inte behandlas med antibiotika vilket betyder att man får vänta ut sjukdomen och bara hjälpa hunden med vätska och liknade om den är mycket sjuk.

Man vaccinerar sin hund för första gången vid 8 veckors ålder och detta brukar hunduppfödaren göra i samband med att hundvalparna genomgår en besiktning inför försäljningen.

Det veterinären brukar vaccinera emot är följande hundsjukdomar:

*Valpsjuka

*Smittsam leverinflammation – HCC

*Sjukdom orsakat av parvovirus

*Kennelhosta

Vaccineringen mot alla dessa hundsjukdomar ges i en enda spruta som veterinären sätter i nackskinnet på hunden, vissa hundar kan pipa till men dom flesta valpar och även vuxna hundar bryr sig inte om sprutan.

Sedan ska ni som hundägare själv ta er hund till veterinären vid 12 veckors ålder samt vid 1 års ålder för att vaccinera mot samma hundsjukdomar.

Efter vaccineringen vid 1 års ålder så återvaccinerar man inom 1år från sista vaccinationen, fast då ser vaccinations schema för dom olika hundsjukdomarna lite olika ut.

Varje år vaccinerar ni mot kennelhosta som är ett samlingsnamn för hundsjukdomar orsakade av lite olika virus, detta vaccin finns antingen som en vanlig spruta men även också som ett vaccin som man sprutar in i näsan på hunden precis som vi skulle ta nässpray. Fördelen med vaccinet som veterinären ger i näsan är att det är bredare så det täcker fler virus än vaccinet som man ger i nacken på hunden samt att hunden både får ett lokalt skydd direkt i nosen på samt på själva immunförsvaret.

Vart 3:e år vaccinerar ni även er hund mot valpsjuka, parvo samt HCC. Då ger man en spruta i nacken precis som man gjorde när hunden var valp.

Innan var rekommendationerna att man skulle vaccinera sin hund mot dessa sjukdomar vart annat år men man har nu vaccin som skyddar längre så det räcker med vaccinering vart 3: år.

Lite att tänka på innan och efter ni vaccinerar er hund –

Det är alltid bra att avmaska sin hund ca 1 vecka innan vaccinering, speciellt valparna.  Detta gör man för att inälvsmaskar och deras larver påverkar immunförsvaret på hunden och detta gör att hunden inte får samma skydd när du vaccinerar den.

Avmaskning köper ni receptfritt på apoteket och finns i lite olika märke samt former.

Välj det som passar dig och din hund bäst, och avmaska enligt instruktionerna på förpackningen efter din hunds vikt.

Din hund skall vara frisk och pigg vid och precis innan vaccineringen, så att hunden har ett bra immunförsvar som kan ta hand om och stärka kroppen vid vaccineringen.

Ett par dagar efter vaccineringen så är det bra om din hund inte behöver göra några hårda arbeten och bli jätte ansträngd, dels för att hunden kan reagera med lite lätta förkylningssymtom av vaccineringen samt att hundens immunförsvar ska få lov att ta vara på vaccineringen och bli stark.

Senaste kommentaren

15.09 | 19:14

Hej!
Vi är mycket intresserade av någon omplacering.
Har haft hund förut,
Vi är en kärleksfull familj med vuxen dotter.
Berättar givet vis mera om oss om intresse finns /mvh Helena

15.09 | 14:18

Det gör jag.

15.09 | 12:21

Hej!
Vad kul du träffat fine Hjalmar:) Kan du höra av dig på fagerhavanais@gmail.com om några dagar. Måste landa lite först:)

15.09 | 11:07

Hej!
Jag är intresserad av en valp från dig. Jag har träffat en hane, i Strömstad, som är så vacker. Vet att du just fått en ny kull men har du tid så hör gärna av dig.

Dela den här sidan