Möten i stora världen

21. jul, 2014

Möten i stora världen

Osäker på allt nytt - öka självförtroendet hos valpen

När en ung hund/valp gärna skäller på allt nytt och visar oro för främmande människor, hundar, bilar... så är det som saknas självförtroende och lite mer erfarenheter av livet utanför reviret/familjen/staketet. Det är helt naturligt för en valp och unghund att vara osäker och rädd, i naturen är det en förutsättning för att överleva. Och hur tama våra hundar än blivit genom avel, finns instinkterna från vargtiden kvar. Valpen kan utan träning omöjligen förstå att det som finns utanför hemmet/tomten inte är farligt. Miljöträning är därför något av det viktigaste.

Ta med din valp till ställen där det är lagom mycket rörelse, sitt på avstånd och ta det lugnt. Ta gärna med något att mumsa på, för både dig och valpen. Visa honom att det inte är farligt med folk, cyklar, bilar etc genom att själv inte bry dig. Trösta honom absolut inte, gör ingen affär av att han själv blir upprörd. Pratar du med honom när han stressar, kommer han inte att höra vad du säger. Så mycket svenska kan ingen hund! I stället kommer han att uppfatta det som att du också tycker det är farligt. Utsätt honom inte för mer än han klarar av i nuläget, och öka långsamt långsamt störningarna genom att gå närmare det han rädd för. Försök inte "konfrontera" honom med det han är rädd för utan låt honom vänja sig vid det i sin egen takt. Var med och stöd men forcera inte. Ibland blir man som hundägare överraskad av "faror" som oväntat dyker upp - det händer oss alla. Se då till att din hund inte hänger där framme i kopplet och liksom tar första stöten. I stället ska du själv visa honom att du tar ansvar genom att ställa dig framför honom, lugnt och bestämt och utan att säga något tar du tag i kopplet och för honom bakom dig. Du kan också träna in ett speciellt signalord för detta, t ex "bakom". Om Din hund redan är ganska lydig och t ex kan sitta kvar en stund på kommando så kan Du använda detta "sitt" och träna i olika miljöer med detta. Försök verkligen finna ett avstånd så att han känner sig säkrare på situationen. Uppmuntra med låg och mild röst och var noga med att du berömmer medan han sitter lugnt och stilla trots störning, och inte efteråt när "faran" passerat.

När det gäller folk som vill hälsa på valpen är det vi som flockledare som sätter gränser, det är vår största skyldighet att skydda flocken. Så stoppa du folk som vill fram och hälsa om inte Din hund visar att den gärna går fram - din hund är viktigast! Inte vad andra tycker. Låt honom ibland hälsa i lugn och ro när du bedömer att det fungerar. När valpen ska vänjas vid främmande så ta godis med som den mötande kan ge honom, det gäller ju att få honom positivt inställd till andra människor. Se till att folk inte liksom dyker ner på honom ovanifrån/framifrån utan närmar sig från sidan. Rädda hundar brukar inte gilla att bli klappade på huvudet; hakan och bröstet är bättre ställen att klia på. Hunden känner att den har mer kontroll på så sätt.

När hunden ska vänjas vid andra hundar är det bra att först och främst ha några "säkra" hundar att öva på. Någon äldre tålmodig och trygg hund är bra komplement till lite valpbus någon gång - en valpkurs kan oftast erbjuda kontakt med andra valpar för att lära lite hundspråk. Hundar behöver träffa andra hundar för att bli språksäkra, men det är vårt ansvar som flockledare att välja ut lämpliga lekkamrater. På sikt behöver han också umgås med hundar av olika ras, storlek och ålder för att kunna utveckla sin kommunikationsförmåga med den egna arten. Men som sagt, ta det varligt och tvinga honom inte utan träna där det fungerar och avancera långsamt, tids nog hinner ni med allt det en hund behöver lära sig för att fungera i vårt moderna samhälle.

Kristina Bengtsson

Senaste kommentaren

15.09 | 19:14

Hej!
Vi är mycket intresserade av någon omplacering.
Har haft hund förut,
Vi är en kärleksfull familj med vuxen dotter.
Berättar givet vis mera om oss om intresse finns /mvh Helena

15.09 | 14:18

Det gör jag.

15.09 | 12:21

Hej!
Vad kul du träffat fine Hjalmar:) Kan du höra av dig på fagerhavanais@gmail.com om några dagar. Måste landa lite först:)

15.09 | 11:07

Hej!
Jag är intresserad av en valp från dig. Jag har träffat en hane, i Strömstad, som är så vacker. Vet att du just fått en ny kull men har du tid så hör gärna av dig.

Dela den här sidan