Lydnad och osäkerhet

6. aug, 2014

Lydnad och osäkerhet

Rosa är lite skeptisk vid möte med okända hundar och ville inte gå i koppel! Nu är det roligt med koppel, sedan jag åbäkade mig med att gå baklänges  med löjligt ljud framför henne för att få henne framåt!(Hoppas ni fattar vad jag menar) Belöningen  är  bara mycket glädje från mig med klappar/kli på magen , ordet braaaa och lek med torra löv/pinne när hon gick framåt och kom till mig! Den belöningen räcker för Rosa...just nu🙂 

Ang andra hundar, så jobbar vi vidare! Sedan ska vi träna på att åka buss och åka ner till stan till  någon extra stökig plats  och lyssna på skrammliga spårvagnar! Centralstationen är bra! Den har alla mina hundar fått besöka och det har varit bra träning! Stora sopbilar kan också vara spännande att titta på!

Tycker om att läsa vad Fredrik Steen skriver! Här ett utdrag ur hans text hur man kan träna sin valp!

Hundmöten  

Varför? Promenaderna är väldigt intressanta och spännande för valpen den första tiden. Men ibland kan det vara lite otäckt också. Det är inte ovanligt att valpen visar rädsla eller osäkerhet när den möter andra hundar. Då är det viktigt att du rycker in och lär hunden hur dessa möten ska hanteras. Risken för att få ­problem med hundmöten när valpen blir äldre minskar ju ­tidigare du börjar öva på detta.
Gör så här: Om du och din valp möter en annan hund med sin ägare ska ni stanna upp på några meters avstånd till varandra. Ni kan stå så och prata en stund utan att släppa fram hundarna till ­varandra. När hundarna har lugnat ner sig kan de få hälsa på varandra om de vill. Men ibland kan det vara bra att nöja sig med att prata en kort stund för att sedan gå vidare.
Tänk på: Låt inte din lilla valp hälsa på allt och alla. Du ska givetvis lära valpen att umgås med andra hundar, men absolut inte vid varje hundmöte. Och inte utan att först se till att valpen är balanserad, lugn och säker. Valpens socialisering med andra hundar passar bättre att träna på vid andra tillfällen, och med hundar du känner väl.

Cirkuskonster  

Varför? Ju bättre du och din valp blir på att ­kommunicera med varandra, desto ­lyckligare blir ert liv tillsammans. Därför är det bra om du så fort som möjligt börjar träna olika lydnadsmoment eller cirkuskonster, som "high five", "vacker tass" eller "rulla runt", med valpen. Du övar genom positiv förstärkning, i form av godis och leksaker. Det ska vara kul både för dig och valpen.
Gör så här: Ta en godis eller leksak din valp gillar och håll den i handen. Om du sakta för den uppåt över hundens huvud kommer den automatiskt att sätta sig. När hunden ­sätter sig berömmer du och ger den godiset/leksaken. Gör sedan om övningen och belöna hela tiden då hunden gör rätt. Du märker snart hur lätt valpen fattar detta och så småningom kan du minska dina rörelser med handen. Samtidigt lär du valpen vilket kommando övningen har genom att säga "sitt", "vacker tass" eller "rulla runt" och därefter belöna. Alla trick följer samma princip vid inlärningen, du varierar bara dina handrörelser.
Tänk på: När det gäller cirkuskonster finns inga fel. Använd dig av godis/leksak och belöna valpen när den gör något du vill att den ska göra. Med de här kravlösa och roliga ­övningarna kan du få en bra kommunikation med din valp som är guld värd i framtiden.

Senaste kommentaren

15.09 | 19:14

Hej!
Vi är mycket intresserade av någon omplacering.
Har haft hund förut,
Vi är en kärleksfull familj med vuxen dotter.
Berättar givet vis mera om oss om intresse finns /mvh Helena

15.09 | 14:18

Det gör jag.

15.09 | 12:21

Hej!
Vad kul du träffat fine Hjalmar:) Kan du höra av dig på fagerhavanais@gmail.com om några dagar. Måste landa lite först:)

15.09 | 11:07

Hej!
Jag är intresserad av en valp från dig. Jag har träffat en hane, i Strömstad, som är så vacker. Vet att du just fått en ny kull men har du tid så hör gärna av dig.

Dela den här sidan