Empati

13. feb, 2015

Empati

"KLART VI VET VET SOM HAR HUNDAR MEN SKÖNT ATT VETENSKAPEN OCKSÅ VET:)


Hundar är mer empatiska än man tidigare trott. Det visar ny vetenskaplig forskning. Hundar kan avgöra om en människa är positiv eller negativ genom att läsa av människans ansikte. En förmåga som kan ändra synen helt på dessa vanliga husdjur.

Det har gjorts flera vetenskapliga försök tidigare om hundar och empati, men undersökningarna har inte övertygat. Men den nya forskningen som gjorts på Veterinärmedicinska universitetet i Wien och som som är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Cell Press journal Current Biology, visar att hundar kan se skillnad på glada och arga människo-ansikten, en upptäckt som ger insikt om att hundar är empatiska i en helt annan omfattning än vad man tidigare fått fram.

Enligt forskarna är det här det första säkra beviset på att ett djur kan skilja mellan olika känslor-uttryck hos andra arter.

Hundpsykologen Eva Bodfäldt är inte överraskad av resultatet.

- Nej, vi som är hundägare har länge vetat att hundar är empatiska, men det är trevligt att man nu vetenskapligt har kunnat visa att det förhåller sig på det viset.

Har vi haft en felaktig syn på våra husdjur?

- Den har varit snäv i och med att vi tidigare inte tillskrivit djur känslor utan bara instinkter. Den synen har nog påverkat vårt sätt att behandla våra hundar. Det är ju lättare att förhålla sig till insikter än om vi tänker på att hundar har samma känslor som vi har.

De hundar som deltagit i studien har visat att de kan lära sig att skilja på människors miner. De har sen fått använda dessa kunskaper i olika övningar. Och forskningen visar att hundar förknippar ett leende ansikte hos en människa med någonting positivt och ett argt ansikte med något negativ. Forskarna har också fått fram att hundar kan tolka miner även hos människor de inte alls känner.

- Hundar gör som vi människor gör och backar när de ser ett argt ansikte, förklarar Eva Bodfäldt. Den drar sig undan eftersom det för betungande att vara i den människans närhet.

Eva Bodfäldt vill gå så långt som att säga att en hund är så pass empatisk att den också kan uppfatta när en människa är ledsen och trösta personen i fråga.

- Jag tror att de flesta hundägare kan säga att när man har sorg och känner sig ledsen, så kommer hunden!

"

Anna Olsdotter Arnmar

Senaste kommentaren

15.09 | 19:14

Hej!
Vi är mycket intresserade av någon omplacering.
Har haft hund förut,
Vi är en kärleksfull familj med vuxen dotter.
Berättar givet vis mera om oss om intresse finns /mvh Helena

15.09 | 14:18

Det gör jag.

15.09 | 12:21

Hej!
Vad kul du träffat fine Hjalmar:) Kan du höra av dig på fagerhavanais@gmail.com om några dagar. Måste landa lite först:)

15.09 | 11:07

Hej!
Jag är intresserad av en valp från dig. Jag har träffat en hane, i Strömstad, som är så vacker. Vet att du just fått en ny kull men har du tid så hör gärna av dig.

Dela den här sidan