Orolig valp

4. maj, 2016

Orolig valp

Lånat lite text från Fredrik Steens sida

Oroade hundägare

Jag får många telefonsamtal och emejl från nyblivna hundägare. De frågor jag får grundar sig nästan alltid i oro. Valpen verkar orolig, valpen äter inte, valpen piper och gnäller på natten och så vidare. Jag förstår deras oro men det är naturligt av valpen att göra allt det där.

Du tar hem valpen som i normala fall endast sett valprummet där han eller hon är född. Valpen kanske har sett lite mer i och för sig, men det alltid tillsammans med sina syskon och sin mamma. Inte en enda stund i valpens liv framtill nu har valpen tillbringat utan sina syskon, inte en enda måltid har valpen ätit utan konkurrensen från syskonen, inte en enda natt har valpen sovit utan närhet till sin mamma och sina kullsyskon.

När du nu har tagit hem valpen är det självklart att valpen första tiden är orolig. Valpen behöver närhet även på natten. Valpen måste vänja sig vid sin nya situation och den enorma värld som nu har öppnat sig. Det tar lite tid.

Nattetid brukar jag råda oroliga valpägare att antingen ta en madrass och sova första tiden på golvet med valpen, eller att se till att valpen har en sovplats bredvid din säng så att du kan låta din hand ha kontakt med valpen när den är orolig.

Om valpen äter för lite

Det är inte alla valpar som inte äter även om det är vanligt första tiden. Och de valpar som inte äter, behöver man faktiskt inte oroa sig så mycket för heller. Fasta rutiner brukar snart ge valpen god aptit igen.

Om valpen ska äta fyra gånger per dag första tiden ställer du helt enkelt ner valpens mat vid den när det är matdags och avvaktar. Äter inte valpen inom några minuter så tar du bort maten igen. Några timmar senare erbjuder du valpen mat igen och gör om proceduren. Är valpen frisk, vilket de allra flesta valpar är, så äter dom snart med fin aptit.

Senaste kommentaren

15.09 | 19:14

Hej!
Vi är mycket intresserade av någon omplacering.
Har haft hund förut,
Vi är en kärleksfull familj med vuxen dotter.
Berättar givet vis mera om oss om intresse finns /mvh Helena

15.09 | 14:18

Det gör jag.

15.09 | 12:21

Hej!
Vad kul du träffat fine Hjalmar:) Kan du höra av dig på fagerhavanais@gmail.com om några dagar. Måste landa lite först:)

15.09 | 11:07

Hej!
Jag är intresserad av en valp från dig. Jag har träffat en hane, i Strömstad, som är så vacker. Vet att du just fått en ny kull men har du tid så hör gärna av dig.

Dela den här sidan