Kölista för valp!

5. okt, 2016

Kölista för valp!

Det är många som önskar en Havanaisvalp nu i vårt avlånga land:) Det är kölistor överallt och även hos mig! Såg därför detta inlägg från Facbook och har kopierat det rakt av!

Som uppfödare vill man alla som står på kö, får sin efterlängtade valp! I Därför så viktigt att tala om man inte längre vill stå kvar i min valpkö:) 

Kanske riskabelt att skriva men vår Rosa ska paras i nästa löp! Om allt går enligt planerna , så blir hennes parning i mars..om lilla fröken vill :) Där finns också en möjlighet,  om man inte har så bråttom och det ska man inte ha när det gäller en ny familjemedlem.

Så här är inlägget och lite att tänka på. utan att jag höjer något pekfinger :))) 

Står du i valpkö? Kanske flera? Berätta för uppfödarna!

Golden retrievertik med valpar Text: Susann Gson Engqvist, bild: Getty  3 oktober, 2016

Det är inget fel med att vilja gardera sig för att verkligen få sin efterlängtade valp när väl valpbeslutet är taget. Men berätta för uppfödaren att du funderar på flera alternativ.

Har valpbeslutet kommit så långt att du har fått koll på lämpliga och seriösa uppfödare? Kanske har du till och med ställt dig i valpkö hos en uppfödare, ja – kanske hos flera? Vill du absolut ha en hanhund till exempel, är det ju svårt att veta hur många hanhundar det blir i en kull innan valparna är födda. Och du vill ju inte riskera att bli utan valp, nu när beslutet äntligen är taget!

Att du vill ha kontakt med, och kanske stå i kö hos, flera uppfödare är något som seriösa uppfödare har full förståelse för. Men var ärlig! Att inte vara öppen med att berätta att du har flera krokar ute, utan kanske till och med säga att du absolut vill ha en valp från en speciell kombination, och absolut nu till sommaren, är inte schysst.

En seriös uppfödare lägger ner en hel del tid på sina valpköpare. De försöker lära känna dem och hjälper ofta till att avgöra – ibland till och med enväldigt bestämmer – vilken valp som passar. Uppfödaren vill förstås att både du och hunden ska få ett härligt liv tillsammans.

Att plötsligt oförklarligt tacka nej eller inte svara på mejl eller samtal, kanske till och med efter att valpen är tingad, är som sagt inte okej. Kanske blev konsekvensen också att en annan valpköpare fick nobben och tog sitt andrahandsval, eftersom du var före i kön – och nu inte kan, eller vill, ångra sig. Kanske var anledningen till att uppfödaren gjorde en parning just nu att så många hade sagt sig vilja ha valp just nu. Så blev kullen rekordstor och plötsligt finns inte seriösa köpare till alla … Det går ju inte att slumpa bort valpar eller sälja till vem som helst, bara för att man inte har plats för dem.

Givetvis kan förutsättningar plötsligt ändras, så att det inte blev realistiskt med ett planerat valpköp. Men var då ärlig och tala om det så fort som möjligt. Det tar inte många sekunder att skicka ett mejl eller ett sms om du tycker det känns pinsamt – fast det är det inte! – men det ger uppfödaren mycket bättre förutsättningar att hitta en ny, lämplig ägare till valpen.

En bra uppfödare är guld värd och kan vara till stor hjälp genom hela ditt hundägarskap. Var rädd om den!

Ha det gott i fina höstvädret :)

Senaste kommentaren

15.09 | 19:14

Hej!
Vi är mycket intresserade av någon omplacering.
Har haft hund förut,
Vi är en kärleksfull familj med vuxen dotter.
Berättar givet vis mera om oss om intresse finns /mvh Helena

15.09 | 14:18

Det gör jag.

15.09 | 12:21

Hej!
Vad kul du träffat fine Hjalmar:) Kan du höra av dig på fagerhavanais@gmail.com om några dagar. Måste landa lite först:)

15.09 | 11:07

Hej!
Jag är intresserad av en valp från dig. Jag har träffat en hane, i Strömstad, som är så vacker. Vet att du just fått en ny kull men har du tid så hör gärna av dig.

Dela den här sidan