14. jun, 2017
Nu har de flesta av småttingarna fått sina Canintänder(huggtänderna) Vassa är dem vill jag lova och undrar hur länge Rosa står ut med att ge di till sia pirayor?
Valparna som flyttade för ca en månad sedan kommer snart tappa dessa otyg och permanenta tänder växer upp! Brukar börja vid ca 4 månaders ålder!
Lite? om tänder här för den intresserade:)
Hundens tänder är oftast mest i fokus när den är valp och bits. Men även en hund kan drabbas av felaktigt bett, plack, tandlossning och tandvärk så det kan vara värt att ägna en liten stund åt hundens tänder. Visste du att Gingvit, tandköttsinflammation är den vanligaste tandsjukdomen hos hundar?
Tandlös vid födseln
När valpen föds är den tandlös, vilket säkert är skönt för den diande tiken som slipper de sylvassa valptänderna. Men själva tandanlagen har redan bildats i käken tidigt under fosterutvecklingen.
När valpen är ca 3 veckor tittar den första tanden fram och det brukar sammanfalla med att tikens mjölkproduktion börjar avta. Under ett par veckors tid kommer nu totalt 28 mjölktänder att växa ut, 14 stycken i överkäken och 14 stycken i underkäken.
Den vanligaste ordningen på hur mjölktänderna kommer fram är först övre käkens canintand och därefter följer tredje, andra samt första incisiven. Mjölkmolarerna brukar komma fram i underkäken först och i ordningen andra, tredje och första molar.
Hundens mjölktänder i över- och underkäken
M= molarer (kindtänder) C= canin (hörntänder) I= incisiver (framtänder)
Sylvassa mjölktänder har ett syfte
Alla som har träffat en valp vet att deras mjölktänder är sylvassa, det gör riktigt ont att bli biten av dem. Men det finns en biologisk orsak till detta – hundar i det vilda stöter upp halvsmält föda till sina valpar. Denna föda innehåller ofta segt kött, muskelhinnor och hud och valparnas sylvassa tänder bearbetar detta till smala remsor som är lättare för kroppen att tillgodogöra sig.
De hundar som vi föder upp får oftast processad mat som inte ens behöver tuggas. Många gånger räcker det med att de pressar ihop maten med tungan för att kunna svälja den och då är deras kraftiga tänder och käkar minst sagt överdimensionerade.
Byte till permanenta tänder
När valpen är ca 4 månader börjar bytet mellan mjölktänder och permanenta tänder. Den permanenta tanden växer utåt och pressar bort mjölktanden samtidigt som kroppen absorberar mjölktandens rot. De första tänderna som ramlar ut är de längst fram i överkäken (I1). Underkäkens tänder brukar komma straxt efter.
När hunden är sex månader brukar de permanenta tänderna ha vuxit ut. De är 42 stycken till antalet och är placerade enligt nedanstående bild. Tänderna ska fylla ut tandbågen och inga trångställningar ska finnas. Hos vissa hundar, oftast hos små raser ramlar inte mjölktanden bort utan den permanenta tanden växer istället upp bredvid, se Persisterande mjölktänder.
M= molarer (kindtänder) P= premolarer (främre kindtänder) C= canin (hörntänder) I= incisiver (framtänder)
De olika tändernas funktion
Att tänderna har som funktion att sönderdela maten är självklart, men varje tandgrupp har olika syften.
Incisiver (framtänderna)
Längst fram i käken sitter incisiverna, sex uppe och sex nere. Ordet incisiv kommer från latinets incido som betyder skära och det är precis den funktion dessa tänder har. De skär upp huden på ett bytesdjur eller fosterhinnan vid valpning. Hunden använder ofta dessa tänder till fingnagning, att gnaga av kött från ett ben eller att klia sig med.
En incisiv är utformad som en mejsel och tanden har bara en rot, men den roten är i gengäld två till tre gånger längre än tandkronan så den sitter väldigt stadigt i käkbenet. Det är incisivernas position när munnen stängs som bestämmer de olika bettformerna.
Canin (hörntänderna)
Canintänderna är fyra, två i överkäken och två i underkäken. Ordet canin kommer också från latin, närmare bestämt från canis som betyder hund. Det är de tänderna som ibland brukar kallas för ”huggtänder” och är hundens längsta tänder. Användningsområdet för dessa är främst att gripa tag i, hålla fast och döda ett bytesdjur genom att klämma ihop bytets strupe. De är också en viktig markering i hundens språk, genom att visa sina stora tänder kan de sätta sig i respekt. Det är också dessa tänder som ofta används vid hundslagsmål och kan orsaka djupa sår hos den drabbade motståndaren.
Canintändernas rot är ungefär fyra gånger längre än tanden och går långt bak i käken. Fästet är så starkt att det utan problem kan lyfta hela hundens vikt.
Premolarer (främre kindtänder)
Pre betyder framför på latin och premolarer är alltså de främre kindtänderna, de tänder som sitter framför molarerna. Premolarerna längst bak är tuggtänder och har därför också en kraftigare tuggyta än de främre som främst används för att greppa med.
P1 har endast en rot och denna tand kan hunden klara sig bra utan. Ju längre bak i munnen premolaren sitter desto större funktion har tanden. P2 och P3 har två rötter och P4 har tre rötter i överkäken och två rötter i underkäken. P4 är den största tanden i överkäken och den näst största i underkäken.
Molarer (bakre kindtänder)
Molarernas uppgift är att mala och krossa födan och de har därför en stor tuggyta. Molarerna i överkäken har tre rötter och de i underkäken har två rötter. Den första molaren, M1 är den största tanden i underkäken och tillsammans med den största premolaren i överkäken (P4) kan en medelstor hund kan lätt krossa lårbenet på ett rådjur. Dessa två tänder kallas ofta rovtänderna.
Igår var Simson här för ett bad och så stor han såg ut nu mot nuvarande valpar :) Är än så länge mycket nöjd med Simsons utseende och han ska ställas ut första gången i Växjö i november! Vi behöver alla dessa månader för träning, då denlille mannen minsann har en stark vilja:) Har ocskå fått info om hans syskon som har det så bra och uppför sig riktigt bra:)
Nu förberder vi oss för snart att åka till Onsala och det ska bli så skönt att vara ute mycket!
Valparna har varit ute i trädgärden här i Göteborg och var väldigt kavata och nyfikna! Nu kan man bara hoppas på uppehållsväder, så vi kan campa hela dagarna i trädgården :)
Vi hörs!
Senaste kommentaren
15.09 | 19:14
Hej!
Vi är mycket intresserade av någon omplacering.
Har haft hund förut,
Vi är en kärleksfull familj med vuxen dotter.
Berättar givet vis mera om oss om intresse finns /mvh Helena
15.09 | 14:18
Det gör jag.
15.09 | 12:21
Hej!
Vad kul du träffat fine Hjalmar:) Kan du höra av dig på fagerhavanais@gmail.com om några dagar. Måste landa lite först:)
15.09 | 11:07
Hej!
Jag är intresserad av en valp från dig. Jag har träffat en hane, i Strömstad, som är så vacker. Vet att du just fått en ny kull men har du tid så hör gärna av dig.