Valpens första tid

9. jul, 2017

Valpens första tid

Monica Hillman har tränat hundar i mer än 20 år och skrivit succén "Första Valpboken". Här är hennes bästa tips för hur du får en glad ny ­familjemedlem.

När valpen precis kommit hem till dig är den ­nyfiken och vill ­undersöka sin nya miljö och familj och tycker om att lära sig nytt hela tiden. Så det är ett utmärkt tillfälle att ge den uppgifter och mental ­stimulans.

 2 månader: Skapa trygghet inne och ute

"Valpen är ofta runt åtta veckor när du får hem den. Den har just förlorat tryggheten hos sin mamma och sina syskon. Så när du åker hem med den, ha den i knäet och ge den närhet. Väl hemma börjar valpen undersöka allt som är nytt. Den känner och provar allt med nos och mun. Men vänta med att säga nej och sätta stränga gränser första tiden. Avled och ge valpen saker som den får lov att undersöka i stället.

I början är det viktigt att valpen får sova på golvet bredvid din säng. Klappa den så att den känner sig trygg när det behövs. Tänk också på att valpar behöver sova mycket, så låt den vara i fred när den sover på dagarna.

Att göra valpen rumsren är också bra att börja med tidigt. Gå till samma plats på gräsmattan varje dag. När den kissar säger du "kissa, duktig, kissa". På så sätt har du satt ord på att kissa. Valpen kissar där den känner sig trygg, så kissar den inne kan det bero på att den är otrygg ute. Hjälp den att bli trygg även utomhus.

Låt hunden bekanta sig med många olika miljöer, olika människor och djur. Det är viktigt att valpen får undersöka i sin egen takt. Börja med enkla miljöer runt hemmet."

 3 månader: Sätt gränser

Det är viktigt att valpen känner ­gränser. Därför måste du lära in förbudsord, exempelvis "nej". Att bestämt säga "nej" och bromsa ­överraskande men vänligt ingår i fostran och kan börja läras in. Använd basröst när du säger "nej", nästan som att du morrar. Även "stanna" och "hit" är viktiga ord att lära in tidigt. Men ju mer du kan föregå valpen och avleda eller stoppa den innan den gör fel, desto mer sällan behöver du använda "nej". Det är viktigt att ge beröm, och att berömmet kommer i exakt rätt sekund som valpen gör rätt. Valpen lever här och nu.

I början när du ska hälsa på din valp är det bra att titta bort och låta valpen ta den första kontakten. Att gå rakt emot den, böja dig ner över den, klappa på huvudet och stirra den i ögonen samtidigt som du ler ­uppfattas som hotfullt. Men när du kommer hem och valpen blir så glad att den hoppar, ska du besvara ­glädjen och hälsa tillbaka. Bli inte arg för att hunden hoppar upp mot ­ansiktet. För hunden är det artigt att pussa i mungipan. Däremot kan vi lära valpen att när man hälsar på främmande ska alla tassarna vara på marken, till exempel att den sitter ner.

 4 månader: Koppelträna

Träna följsamhet i nya skogar. Göm dig, var rymmare och stigfinnare, var tyst och lär valpen följa dig. Fortsätt att träna "hit". Koppelträna i långt koppel som är slakt. Träna valpen korta stunder att gå vid din vänstra sida - beröm om den spontant går där. Det är viktigt att låta valpen upptäcka världen och få gå och nosa i långt koppel. Men endast korta promenader, valpar ska inte motioneras för mycket. Låt hunden gå i sin egen takt.

 5 månader: Träna ­hundmöten

Göm leksaker den får nosa rätt på ute i skogen. Träna också hundmöten. Har du börjat lära valpen gå vid sidan så kan du i ett möte låta den följa vid din vänstra sida och belöna när den går där fast ni möter en annan hund. Gör du likadant varje gång lär du den att det är så man gör i ett hundmöte.Träna också "sitt kvar" och "ligg kvar". Lämna valpen med korta avstånd mellan den och dig i början, öka avståndet sakta. När valpen klarar längre avstånd kan du lämna den och gå och gömma en leksak eller godbit.

 6 månader: Aktivera hunden

Snart börjar valpen bli könsmogen. Fysisk könsmognad, kommer tidigt för små hundraser, senare för stora raser. Hunden blir mer självständig och nyfiken, men också oräddare. Den kan bli rädd för en soptunna eller en person. Den kommer inte alltid när man ropar utan kan dra i väg i skogen. Nu är det viktigt att aktivera den med alla de saker du lärt den tidigare, annars sticker den gärna i väg på egna upptåg. Här ­kommer alla lekar och tricks ni lärt er tillsammans väl till pass, inte minst ord som "hit" och "nej".

 7 månader: Lär den spåra

Hunden börjar bli mer och mer intresserad av lukter, så lär gärna den att spåra. Gå ut och lägg ett spår i skogen och låt valpen följa det. Sök husse eller matte som gömt sig i skogen.

 8 månader: Lär den balansera

Aktivera i skogen eller staden. Lär den att det händer något när den tittar på dig. Lär den ­balansera på stenar, stockar, stubbar, och bänkar. På så sätt får du en hund som håller kontakt med dig. Belöna med godbitar eller leksaker.

 9 månader: Träna i okänd miljö

Fortsätt miljö-sociala träningen, aktivera och träna vardagslydnaden. När vardagslydnaden fungerar störningsfritt i hemmet är det dags att testa i nya miljöer. Börja i en enkel miljö och träna sen i ­svårare och svårare. Det är lätt att sitta kvar, komma och gå fint i koppel hemma. Men det är betydligt svårare i en okänd miljö.

Senaste kommentaren

15.09 | 19:14

Hej!
Vi är mycket intresserade av någon omplacering.
Har haft hund förut,
Vi är en kärleksfull familj med vuxen dotter.
Berättar givet vis mera om oss om intresse finns /mvh Helena

15.09 | 14:18

Det gör jag.

15.09 | 12:21

Hej!
Vad kul du träffat fine Hjalmar:) Kan du höra av dig på fagerhavanais@gmail.com om några dagar. Måste landa lite först:)

15.09 | 11:07

Hej!
Jag är intresserad av en valp från dig. Jag har träffat en hane, i Strömstad, som är så vacker. Vet att du just fått en ny kull men har du tid så hör gärna av dig.

Dela den här sidan