Slädhund ..eller ?

3. nov, 2017

Slädhund ..eller ?

Anders Hallgren är psykolog och hundpsykolog och vill gärna berätta hur han ser på saken

Aktivera

Mitt första råd till den som har en hund som drar i kopplet är att aktivera den fysiskt och mentalt. Många har fått råd att prova det och låtit hunden söka godis och öppna paket innan promenaden cirka femton, tjugo minuter. De kan berätta om hur dragandet i kopplet minskar från första dagen.

När Ginger, min fru, och jag tog över Macho var han två år gammal. Trots sin litenhet (pinscher/chihuahua) drog han som en bandtraktor. Det enda vi gjorde åt det var att aktivera honom innan promenaderna. Han fick söka godis i några rum medan vi åt frukost och levde därigenom ut energi i tjugo minuter. Efter några dagar så började han att dra allt mindre när vi kom ut.

Lyssnar bättre

Det är inte så att hunden slutar dra direkt (även om det har hänt), men när den är mindre ivrig ute så lyssnar den mer på dig. Då når du den med din röst och kan tala om för den att den inte ska dra. Du måste vara kvick i reflexerna men inte låta arg eller kommenderande – det behöver man aldrig.

I samma tiondels sekund som hunden börjar dra, precis när du känner belastningen i din hand, säger du ett valfritt ord med mjuk ton och stannar upp ett par sekunder. Var varm på rösten och ha ett inbjudande kroppsspråk så att hunden lockas att samarbeta med dig. Sedan fortsätter du att gå och berömmer rikligt när hunden går i slakt koppel.

Att lära att förstå

När en hund drar i kopplet förstår den inte att den gör något vi ogillar. För att lära sig att förstå att den inte ska dra krävs övningar där den belönas när den går fint. För det ändamålet väljer du ut en sträcka på fem, tio meter, beroende på hur stor din hund är. Denna sträcka är nu din ”lydnadsplan”. Gå fram och tillbaka här till dess att den inte drar. Har du aktiverat den fysiskt och mentalt innan så går det snabbt.

Sedan väljer du en ny sträcka och gör likadant. Går det bra så går du lite längre för varje gång. Hela tiden ska ditt beröm höras som en svanesång över nejden. Efter en vecka så ser du en klar skillnad.

Naturligtvis ska man låta sin hund dra lite lätt, mot exempelvis en lukt den vill undersöka. Det man vill få bort är ju själva segdragandet eller att den kastar sig fram i kopplet.

Senaste kommentaren

15.09 | 19:14

Hej!
Vi är mycket intresserade av någon omplacering.
Har haft hund förut,
Vi är en kärleksfull familj med vuxen dotter.
Berättar givet vis mera om oss om intresse finns /mvh Helena

15.09 | 14:18

Det gör jag.

15.09 | 12:21

Hej!
Vad kul du träffat fine Hjalmar:) Kan du höra av dig på fagerhavanais@gmail.com om några dagar. Måste landa lite först:)

15.09 | 11:07

Hej!
Jag är intresserad av en valp från dig. Jag har träffat en hane, i Strömstad, som är så vacker. Vet att du just fått en ny kull men har du tid så hör gärna av dig.

Dela den här sidan