Grönsaker på gott o ont!

31. jan, 2018

Grönsaker på gott o ont!

Har en liten tjockis här hemma! Försöker därför stilla hennes hungerkänslor med grönsaker.Lilla damen får sin vanliga hundmat i minsta möjliga rekomenderade fodergiva! Har därför läst på lite om grönsaker som passar en  hund!

Om man ger sin hund blandad kost, och ibland slänger in en grönsak eller två, så kan det här vara bra att veta. Som vanligt gäller att inte överdosera och att alla hundar är olika

Morötter

När hunden tuggar på råa och knapriga morötter rengör den tänderna! Att äta morötter är bra för synen och det finns ämnen i morot som stärker immunförsvaret. En del hundar tycker att råa morötter är svåra att tugga och kan sätta i halsen. Så anpassa morotsbitarna efter hunden. Om du ser bitar av morötter i avföringen, hacka upp i mindre bitar och servera kokt. Vissa rekommenderar att ge en hund en mosad morot varannan dag eller mer sällan. Morötter innehåller mycket fibrer som är bra för mätta hungriga små hundmagar, det kan vara bra särskilt för överviktiga hundar.🙂

Vitkål

Vitkål innehåller också en hel del fibrer och hundar brukar tycka om att gnaga på det. Bra för att friska upp hundens mun och för att ge en fräschare andedräkt. Dock kan kål vara gasbildande och bör ges med måtta. Rik på betakaroten, vitamin C + K, magnesium och calcium bland annat.

Pumpa

Den höga fiberhalten i pumpa kan hjälpa tarmsystemet på traven när hunden lider av förstoppning eller diarré. Många hundar älskar smaken av mosad pumpa. Man kan byta ut ca en fjärdedel av hundens mat med samma mängd mosad pumpa för att förbättra hundens avföring. Rik på fibrer, betakaroten och vitamin A. Skala pumpan och ta ur kärnorna innan du ger till hunden.

Grönkål

Grönkål är nyttigt för både hundar och människor. Grönkål kan bekämpa hjärtsjukdom, artrit, allergier och urininfektion hos hund. För mycket kan orsaka gasproblem och uppsvullen blåsa men att lägga till 25 g ångad, hackad eller torkad grönkål till din hunds måltid bidrar till hundens allmänna hälsotillstånd. Rik på betakaroten, vitamin C + K, magnesium och calcium bland annat.

Sötpotatis

Sötpotatis är en mild och hälsosam grönsak, som kan skivas och torkas i ugn. Den återfinns numera i allt fler torrfoder. Sötpotatisen håller hungern på avstånd längre och kan därför hjälpa överviktiga hundar att hålla hungern i schack vid viktminskning. Sötpotatisen innehåller viktiga antioxidanter, men inte alla hundar tål den. En del kräks.

Gröna bönor

Fibrer, vitamin C + K och magnesium hittar man i gröna bönor. Dem kan du servera råa i mindre bitar med måtta.

Sparris

Sparris är inte bara bra när man misstänker att hunden fått i sig något vasst som kan skada tarmarna. Sparris innehåller också mycket vitamin A, B1, B2, C, E och K. Dessutom järn, magnesium, folater och fibrer bland annat. Skär i bitar och servera.

Spenat

Järn och vitamin A, B, C och K gör spenat till supermat även för hundar. Om du tillagar den, till exempel stuvar spenaten, så försvinner syran.

Rädisor

Rädisor innehåller vitaminer, folsyra och kalium. Den krispiga lilla grönsaken är smarrig för hunden, men – som med allt annat – inte i massiva mängder.

Persilja

Bort med den dåliga andedräkten! Persilja är bra för att friska upp hundens mun. Det innehåller också kalium som är bra för muskler och leder samt betakaroten för ögonen. Strö bara en nypa hackad persilja över maten.

Squash

Några nypor rå eller frusen squash strimlad över en måltid lägger till vatten och fiber till en hunds diet och fyller upp magen för att hålla honom smärt.🙂

Hundar mår inte bra av att äta…

Broccoli och blomkål är sannolikt inte bra. Inga ordentliga studier finns ännu, men en viss kartläggning har inletts och de misstänks orsaka nedsatt sköldkörtelfunktion. Undvik. 

Det är viktigt att komma ihåg att kakao, vindruvor, avokado och lök är giftiga och de flesta frukter innehåller socker som är inte bra för tänderna.

Lök är inte bra för hundar. Exakt i vilken utsträckning är inte givet, och beror på hunden och dess storlek, men generellt kan 5 gram lök per kilo kroppsvikt hos hunden orsaka skador på de röda blodkropparna vilket leder till anemi (blodbrist). Bäst är att undvika helt. Gäller även vitlök!

Tomater och hundar är troligen ingen bra kombo. Ämnet solanin som kan finnas i stora mängder i tomater är väldigt giftigt redan i små mängder (gäller både hundar och människor) men det är ännu oklart om det är skadligt för hundar. Bäst är att undvika helt. På potatis, som ingår i samma familj, kan det synas när potatisen har utvecklat solanin, den får gröna fläckar och ska då slängas. Själva solaninet är dock bedrägligt färglöst.

Till sist; Att ge grönsaker till hunden är INTE en ersättning mot att ta honom/henne till en certifierad veterinär som kan identifiera och behandla sjukdomar eller seriösa förhållanden.
Att använda grönsaker som tillskott till din hunds diet med säkra mängder grönsaker kan förbättra hans/hennes hälsa och förlänga hans/hennes liv med många glada år!

Husdjurshjälpen Skåne

Senaste kommentaren

15.09 | 19:14

Hej!
Vi är mycket intresserade av någon omplacering.
Har haft hund förut,
Vi är en kärleksfull familj med vuxen dotter.
Berättar givet vis mera om oss om intresse finns /mvh Helena

15.09 | 14:18

Det gör jag.

15.09 | 12:21

Hej!
Vad kul du träffat fine Hjalmar:) Kan du höra av dig på fagerhavanais@gmail.com om några dagar. Måste landa lite först:)

15.09 | 11:07

Hej!
Jag är intresserad av en valp från dig. Jag har träffat en hane, i Strömstad, som är så vacker. Vet att du just fått en ny kull men har du tid så hör gärna av dig.

Dela den här sidan