Rädsleperioden och valparna är 8 veckor

23. sep, 2018

Rädsleperioden och valparna är 8 veckor

Sista veckan med valparna är här! Känns både ledsamt och med en viss lättnad att lämna dem till sina nya familjer! Längtar dock efter 12 timmars sömn :)))

Det är två busiga individer som kommer hem till er och stör nattsömnen nu bla :) Man får väääldigt många valppussar sam blandas med ett o annat tjuvnyp av vassa tänder🤪men det ett kärt besvär med valpar❤

Havanaisen har ett mjukt sinne och ska absolut inte fostras med hård hand och vem i hela fridens namn ska det! Alla vill vi ha en lycklig,harmonisk och glad hund i slutänden :)

Besiktningen ska göras denna vecka och valparna ska få första valppsprutan (påfyllnad vid 12 veckor med avmaskning en vecka innan)

 Lite så här har valpen det nu

Rädsleperioden som denna tiden heter, kommer valpen in i när den är mellan 5-8 veckor. Exakt när detta sker beror bla på hundras men även på individ. Till exempel så går arbetande raser tidigare in i rädsleperioden än sällskapsraserna. Då vissa raser tenderar att hamna i rädsletoppen lagom tills de fyller 7-8 veckor så är det bra att inte låta dem flytta hemifrån vid den tidpunkten, gör man det så är risken jättestor att valparna blir otrygga och osäkra individer för resten av sina liv. Rädsleperioden klättrar från att inte valpen kan känna rädsla alls vid ca 3 och 4 veckors ålder till att få en topp mellan 5 och 8 veckor då valpen mer eller mindre kan bli rädd för vad som helst, till att sedan plana ut och ligga i nivå med nyfikenheten. Blir valpen rädd under denna tiden så är risken stor att den alltid kommer tycka det som skrämde den är en jobbig upplevelse, resten av sitt liv. Det man som uppfödare eller valpköpare kan göra för att undvika göra en valp rädd, till exempel undvika ge valpen separationsångest, är att försöka förutse när rädsletoppen slår in, och vänta med att utsätta valpen för till exempel flytt till sin nya ägare tills efter dessa kritiska dygnen. Hur länge en rädsleperiod fortgår är lite olika, men generellt brukar den sluta mellan 7-10 veckors ålder. Själva rädsletoppen är i snitt 2 dygn lång.  Det finns en magisk dag när allt är helt perfekt för valpen att klara vad som helst, denna dagen är dock svår att få alla sina valpköpare att pricka in, så som uppfödare får man göra så gott man kan att hitta en perfekt flyttdag.

Idag hoppas vi gräset är torrt och få en stund ute med koppelträning:)

Trevlig söndag önska vi!

Senaste kommentaren

15.09 | 19:14

Hej!
Vi är mycket intresserade av någon omplacering.
Har haft hund förut,
Vi är en kärleksfull familj med vuxen dotter.
Berättar givet vis mera om oss om intresse finns /mvh Helena

15.09 | 14:18

Det gör jag.

15.09 | 12:21

Hej!
Vad kul du träffat fine Hjalmar:) Kan du höra av dig på fagerhavanais@gmail.com om några dagar. Måste landa lite först:)

15.09 | 11:07

Hej!
Jag är intresserad av en valp från dig. Jag har träffat en hane, i Strömstad, som är så vacker. Vet att du just fått en ny kull men har du tid så hör gärna av dig.

Dela den här sidan