17. apr, 2019
Både vi och ormar gillar solen ! Inte nog med fästingar man ska också kolla efter ormar🤪
När jag går i skogen tar jag tunga steg där det s er lite lurigt ut och hoppas sattygen försvinner ner under jorden av vibrationerna i marken!
Man ska ju dock inte vara livrädd för att gå ut i skog o mark! Hundar måste få sträcka ut och springa fritt!
Om olyckan är framme, så finns lite tips här:
Vid tecken på hundormsbett ska du alltid uppsöka fysisk veterinärvård omgående. Det första tecknet på att din hund fått ett ormbett är att det drabbade området (oftast runt huvud eller framben) svullnar upp, vanligen inom en till två timmar. Storleken på svullnaden beror på hur mycket gift som ormen injicerat med sitt bett. Hunden visar även tecken på smärta.
Om möjligt är det bra om du kan bära eller se till att din hund inte rör sig under transport till veterinären. Detta för att undvika att giftet sprids vidare ut i kroppen med djurets muskelrörelser
Även om din hund inte verkar uppvisa några symtom i det akuta skeendet ska du alltid omedelbart uppsöka en veterinär om du vet med dig att hunden blivit ormbiten. Allmäntillståndet hos din hund kan snabbt försämras under de närmaste 24 timmarna.
Hundens blodcirkulation försämras ofta efter ett huggormsbett. En del hundar kan även utveckla hjärtbesvär och blödningsrubbningar även om dessa symtom är mindre vanliga. Behandlas inte hunden i tid kan giftet orsaka muskelnedbrytning och blodproppar. Tidigare gavs kortison som inflammationshämmande medicin mot huggormsbett men det ges inte idag.
Behandling idag är understödjande med dropp bland annat samt smärtlindring. Vid allvarligare symtom som chock ges antiserum och blodtillskott i form av plasma. Detta för att motverka chocken och hjälpa blodcirkulationen.
Vid lindriga fall räcker det ofta att behandla hunden som blivit ormbiten med smärtstillande medel. Saknar hunden symtom, dvs har endast lokal svullnad och uppvisar ett gott hälsotillstånd brukar det räcka med vila. Det är mycket sällan som antibiotika ordineras för behandling av huggormsbett.
Det är framförallt under sommartid är det vanligt att hundar drabbas av huggormsbett. De flesta fall sker på våren när solen börjar värma och fram till långt in på hösten, oktober/november.
Om din hund skriker till när ni är ute i naturen och kommer haltande samt svullnar upp i ansikte eller på framben ska du alltid misstänka ormbett.
Undvik därför att ta med hunden på promenader i täta skogar eller snår där du har svårt att se eventuella ormar. I övrigt är det svårt att undvika risken för ormbett. Det viktigaste i sammanhanget är istället att agera snabbt och sansat när olyckan väl är framme.
Under vår- och sommartider när man vistas ute i naturen mycket är det mycket man behöver ha uppsikt över. Här kan du läsa mer om hur du kan få fästingmedel utskrivet från Vethem.
GLAD PÅSK OCH NJUT AV SOLEN :)
Senaste kommentaren
15.09 | 19:14
Hej!
Vi är mycket intresserade av någon omplacering.
Har haft hund förut,
Vi är en kärleksfull familj med vuxen dotter.
Berättar givet vis mera om oss om intresse finns /mvh Helena
15.09 | 14:18
Det gör jag.
15.09 | 12:21
Hej!
Vad kul du träffat fine Hjalmar:) Kan du höra av dig på fagerhavanais@gmail.com om några dagar. Måste landa lite först:)
15.09 | 11:07
Hej!
Jag är intresserad av en valp från dig. Jag har träffat en hane, i Strömstad, som är så vacker. Vet att du just fått en ny kull men har du tid så hör gärna av dig.