14. okt, 2015

Vattensvans

Vattensvans, dead tails....

Nu när det börja bli kallt, kommer jag alltid tänka på min Setter tik som hade besvär med vatten svans, dead tails...
Svansen blir hängande som livlös och det är ofta mycket smärtsamt för hunden. Anledningen är en inflammation i muskler och nerver vid svansroten.

En vanlig missuppfattning är att det bara drabbar retrievrar och att det sker i samband med bad. Det stämmer till viss del, men är inte alls hela sanningen. Det kan drabba andra hundraser också och det kan räcka med att ni är ute regnet eller att hunden blir liggande i en kall bil. Det kan vara värt att tänka på nu när vi är inne i en period med mycket regn och lägre temperaturer.

Skulle din hund ha oturen att drabbas, ska du framförallt se till att hunden hålls varm och att den får vila. Oftast går det över på några dagar utan att du behöver göra något mer, men om det är mycket smärtsamt för hunden kan du behöva uppsöka en veterinär för att få något smärtlindrande.

Akupunktur är jättebra i dessa fall, men om du inte har en hundakupunktör runt knuten, finns det några punkter du själv kan gör akupressur på. Längst ut på ovansidan av svanstippen finns en akupressurpunkt där du kan trycka för att öka cirkulationen i området. Precis på insidan av sporrarna finns kroppens mest smärtstillande punkter.

En vetekudde kan också kännas jätteskönt. Har du tillgång till en djurhomeopat eller homeopatiska medel kan du ge Hypericum som bl.a. fungerar mycket bra på nervrelaterade skador.

Tyvärr brukar det vara så att vissa hundar drabbas gång på gång. Då är det viktigt att du förebygger genom att torka hunden ordentligt när den blivit blöt. Låt den gärna hålla igång en stund efter bad. Massera ofta bakpartiet. Sist, men inte minst, investera i ett bra täcke, t.ex. Backontrack, så är ni så väl rustade ni kan!AnimMalt