Förbered valpens hemkomst

 

Vanligtvis får du vänta på att få hem din nya valp, passa då på att utnyttja den tiden till olika förberedelser. Du behöver handla lite nödvändiga saker men framförallt bör du se till att ditt hem är valpsäkert. 

Valpsäkra hemmet

Valpar är precis som småbarn nyfikna av sig och de undersöker världen med hjälp av munnen. Lägg dig på golvet och titta på vad som finns på den nivån, småsaker, papperskorgar, soppåsar och elsladdar ska tas bort eller sättas fast. 

Se till att ha ett bra förvaringsställe till mobiltelefoner, fjärrkontroller och liknande, ligger de på soffbordet kan de ligga farligt till. Just sådana saker brukar vara roliga att tugga på och de luktar dessutom väldigt gott av husse eller matte. 

Plocka också bort ev. rengöringsmedel som står framme. Mattor kan vara bra att lägga undan ett tag om du inte vill att det ska hända olyckor på dem. Har de dessutom frans är de jättegoda att bita i för en valp. 

Om du har barn, se till att de har bra lådor med lock där de kan lägga ner sina leksaker. Lär dem också att de måste plocka undan efter sig annars kommer hunden med största sannolikhet att tugga sönder något. 

Kontrollera att det inte finns några små utrymmen mellan t.ex. spis och vägg, bokhyllor, soffor eller liknande där valpen kan krångla sig in. De har alltid lättare att ta sig in, än ut om det inte finns plats att vända sig. 

Har du en trapp kan det vara en bra idé att spärra av den så att valpen inte ramlar ner. Det gör du enkelt med en barngrind eller ett kompostgaller. 

Sätt gärna upp påminnelselappar med "Passa upp för hunden!" vid ytterdörren. En valp är otroligt snabb på att smita ut. 

Inköp

Vissa saker behöver du köpa, men tänk på att inte lägga ner för mycket pengar på hunden i början. Den kommer snabbt att växa ur halsbandet och såväl sängen som leksakerna kommer att utsättas för valpens vassa tänder. 

Vilken sorts mat valpen ska äta får du höra med uppfödaren om. I bland skickar de med en påse i samband med att du hämtar hunden. 
Du bör inte byta fodertyp den första tiden, det är tillräckligt stora förändringar för valpen ändå. 

Mat- och vattenskålar anpassar du efter hundens storlek. Generellt sett är det bättre med keramiska eller rostfria skålar som går att diska i diskmaskin. Valpar tuggar gärna på plast så undvik den typen av skålar. Välj också gärna en tyngre skål eller en med gummikant så den står stadigt. Många hundar har en tendens till att köra omkring med sin skål när de äter eller dricker. 

Halsband finns i en mängd utföranden och färger. En valp växer snabbt ur sitt halsband och har du en större ras kommer du att få byta halsband flera gånger innan hunden är vuxen. Bra att börja med är därför ett vanligt halsband som knäpps i olika hål (som ett bälte). Även en sele kan fungera bra, den är skonsammare mot hundens hals. Men även här bör du tänka på att hunden snabbt växer ur den om den inte går att reglera. 

Koppel väljer du efter hundens storlek och vilket du tycker känns behagligt att hålla i. Ett koppel har du ofta under en längre period även om många valpar tycker att koppel är roliga att bita i under promenaden. Du bör ha ett vanligt koppel när hunden ska lära sig gå utan att dra, ett flexikoppel kan vara praktiskt men inte vid träning eftersom hunden aldrig vet hur långt bort den kommer. 

Bajspåsar säger sig självt vad de är till för. Där finns olika storlekar beroende på hur stor hund du har. Även tjockleken på plasten varierar mellan olika märken så där får du helt enkelt prova dig fram till ett prisvärt märke. Bor du i tättbebyggt område är det ofta en kommunal föreskrift på att plocka upp bajset efter din hund. 

Beroende på vilken typ av ras du tänker skaffa dig kommer pälsvården att variera. För vissa raser räcker det med en genomborstning en gång i veckan, andra kräver daglig vård varvad med specialistvård emellanåt. Din uppfödare kan svara på hur du ska sköta din hunds päls. 

Hundens klor behöver klippas, oftast 1-2 ggr/månaden. Till det behövs en speciell klotång, dessa finns också i olika storlekar beroende på hur stor ras du har. Här gör det ingenting om du köper en för stor tång till en början. En bra klotång hänger med i många år så välj en som ligger bra i din hand. Vill du inte klippa hundens klor själv kan du köpa den tjänsten hos t.ex. veterinären, djurbutiken eller på hunddagis. Numera finns även elektroniska klotänger att köpa som känner av var hundens pulpa är och markerar med grön, gul och röd lampa. 

Att sköta hundens tänder är jätteviktigt, vänj hunden vid tandborstning redan som valp. Det finns olika typer av tandborstar att köpa i djuraffären, men det går lika bra med en liten barntandborste. Tandkrämen ska dock vara avsedd för djur. 

En sovplats till hunden bör du skaffa dig. Om det sedan är en hundsäng eller en filt väljer du själv. Tänk bara på att den bör vara billig och tvättbar. Billig, eftersom din hund kommer att prova att både bita och riva i den. Tvättbar, eftersom det kommer att hända olyckor då hunden kissar eller kräks i den.

Lånad text från Glanna som är bra att läsa!